SCHIEDAM- Wethouder Marcel Houtkamp (D66) peinst er niet over de noodlening van 450.000 euro aan het Stedelijk Museum Schiedam per direct op te eisen. Ook al had dit krediet volgens afspraak per 1 maart terugbetaald moeten worden, maar de wethouder wil het museum behouden en noemt het onlangs door het museum gepresenteerde herstelplan ‘behandelbaar’.
In 2006 werd de kapel ook al eens verbouwd.
Oké, er zijn dingen niet goed gegaan binnen het Stedelijk Museum Schiedam. Daardoor zit het museum nu in de financiële problemen, dat wil Pascal Visée, voorzitter van de Raad van Toezicht van het museum, best toegeven. En daarmee hield elke verdere zelfreflectie ook weer op. Woensdagavond verdedigde hij samen met directeur Diana Wind het herstelplan voor het noodlijdend museum. Tegenover de raadscommissie gaat de beschuldigende vinger vervolgens vooral richting de voormalig zakenlijkleider van het museum. Die is inmiddels ontslagen. Daarnaast worden de financiële problemen toegeschreven aan de subsidiekortingen van de afgelopen jaren.
Een hele rij pleitbezorgers, allemaal uit de eigen gelederen van het museum, gebruikt het inspreekrecht om dit beeld te bevestigen. Slechts Piet Barendse, oud-zakelijk directeur van onder meer het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen, laat zich ontvallen dat de investering in de Giudici-kapel misschien ‘ongelukkig, maar noodzakelijk was’.
Verder is directeur Wind zeer te spreken over haar eigen leidinggevende rol bij het museum. De bezoekersaantallen zijn vanaf midden jaren ’90 gestegen van 8.000 naar 65.000 per jaar. Zij ziet voor zichzelf dan ook een taak weggelegd om het cultureel ondernemerschap bij het Stedelijk Museum vorm te geven. Zo houdt zij de raad voor best open te staan voor meer laagdrempelige tentoonstellingen, waarbij de grenzen worden opgezocht, maar wijst op het risico dat het Stedelijk Museum daardoor aan geloofwaardigheid verliest bij de diverse subsidiefondsen. Gesproken wordt over het aantrekken van een ‘AD en RTL4 publiek’.
Wethouder Houtkamp wil vooral toewerken naar een ‘volwaardig en evenwichtig raadsvoorstel’ op basis waarvan de gemeenteraad mogelijk in mei definitief kan oordelen over het herstelplan van het museum. Tot die tijd wenst het museum op de huidige ingeslagen weg door te gaan. Terugbetaling van het noodkrediet zou alleen mogelijk zijn door verhoging van de subsidie aan het museum, zo is de gemeenteraad woensdagavond nogmaals voorgehouden.