MAASSLUIS- De rechtbank Rotterdam hervat deze dagen de strafzaak tegen de 38-jarige Turk A. D. uit Rotterdam, die wordt beschuldigd van het afpersen van een landgenoot in Maassluis. De zaak vond plaats in de periode van 4 tot en met 7 oktober 2019.
Volgens de tenlastelegging meent het Openbaar Ministerie (OM) dat D. het doel had om zich onrechtmatig te verrijken door de Turk S. E met geweld te bedreigen om hem 30.000 euro te laten betalen. Dit deed hij door E. meerdere keren telefonisch en via berichten te laten weten dat hij naar zijn huis zou komen en zijn been zou beschieten. Of dat hij ’s nachts via het raam zou binnendringen en hem zou doodschieten. Als E. niet zou betalen, dreigde D. het geslachtsdeel van het slachtoffer af te hakken en hem te verkrachten, maar hij heeft zijn dreigementen niet uitgevoerd.
Een strafzaak in Nederland kan verschillende lengtes hebben, afhankelijk van de soort, de omvang, de complexiteit en de onverwachte ontwikkelingen van de zaak. Er zijn geen wettelijke termijnen voor het afronden van een strafzaak, maar er is wel een algemene regel dat een zaak binnen een redelijke termijn moet worden afgedaan. Deze redelijke termijn is gebaseerd op artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en is ontwikkeld in de jurisprudentie, oftewel de uitspraken van rechtbanken en de Hoge Raad.
De redelijke termijn begint zodra de verdachte er weet van krijgt dat justitie tegen hem strafvervolging instelt. In het algemeen geldt dat een strafzaak binnen 2 jaar moet zijn afgerond, tenzij er sprake is van bijzondere omstandigheden die een langere duur rechtvaardigen. Als een verdachte in voorlopige hechtenis zit, moet de zaak binnen 16 maanden zijn afgerond. Als een verdachte niet in voorlopige hechtenis zit, moet de zaak binnen 24 maanden zijn afgerond. Er zijn uitzonderingen op die 16 maanden en 24 maanden.
Als de redelijke termijn wordt overschreden, kan de rechter daar gevolgen aan verbinden, maar dat hoeft niet. De rechter kan bijvoorbeeld een lagere straf opleggen als tegemoetkoming voor de verdachte, maar de rechter zal iemand altijd veroordelen, ook al duurt het 5 of 10 jaar.
Is het gesticht nu werkelijk gesloten?
Alleen ‘Stok in Kont’ ontbreekt hier nog…