De politieman heeft verklaard dat de Winters die hij wilde aanhouden, eerst zijn handen niet wilde laten zien en uiteindelijk met een zwart voorwerp, gericht als een vuurwapen, naar hem toeliep. Daarop schoot de politieman. Een vuurwapen werd weliswaar niet gevonden, maar de politieman kon volgens de officier in redelijkheid denken dat hij werd aangevallen met een vuurwapen en dat zijn leven in gevaar was. Juridisch gezien komt de agent dan ook een beroep op putatief noodweer toe.
Het vermoeden dat Winters door de melding van de overval, het doorgeven van zijn eigen signalement en zijn handelen tegenover de agent, bewust de confrontatie met de politie heeft gezocht, wordt verder ondersteund door enkele uitlatingen van het slachtoffer en mensen uit zijn omgeving die kunnen duiden op een voorgenomen afscheid.
Het al eerder door het OM bekendgemaakte vermoeden dat de jongeman bewust de confrontatie met de politie heeft gezocht, is door het verdere onderzoek bevestigd. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Rijksrecherche.
De politieman was die maandagavond naar het park gegaan nadat bij de politie een melding was binnengekomen dat een jongeman was beroofd en beschoten. De melder gaf een signalement van de berover. Toen de politieman, die alleen naar het park was gegaan, een persoon tegenkwam die voldeed aan het signalement heeft hij geprobeerd hem aan te houden, dan wel onder controle te houden tot zijn collega’s ter plaatse waren.
De agent heeft verklaard dat hij niet gehoord had dat de berover een vuurwapen had, maar hij was er wel van uitgegaan dat de man een wapen zou hebben. Hij hield de man onder schot met de sommatie dat hij zijn handen moest laten zien, en zag zich pas genoodzaakt te schieten (uit noodweer) toen de man op hem afrende. De jongeman werd één keer geraakt en overleed ondanks pogingen hem te reanimeren.
Zie ook: Burgemeester Schiedam prijst (anti-)racisten.