WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ERVARINGSDESKUNDIGEN BIJ AANPAK ARMOEDE ROTTERDAM

ROTTERDAM- Ervaringsdeskundigen – mensen die uit eigen ervaring weten hoe het is om in armoede te leven of met schulden om te gaan – worden voortaan structureel ingezet in Rotterdam om de aanpak van armoede en schulden te verbeteren. Dat schrijven burgemeester en wethouders in een uitgebreide reactie op twee adviezen: het ‘Deltaplan Armoede’ van Warm Rotterdam en het advies ‘Laat de armoedeplatforms groeien en bloeien’ van het Burgerpanel Rotterdam.

Volgens het college leveren ervaringsdeskundigen een waardevolle bijdrage aan beleid en uitvoering. Hun inbreng wordt al benut, bijvoorbeeld bij het testen van de digitale adviesmodule Geldwijzer en bij de ontwikkeling van communicatiemateriaal. Ook vinden er periodiek gesprekken plaats tussen ambtenaren en ervaringsdeskundigen, onder meer via bijeenkomsten met de Brede Raad 010. Deze samenwerking wordt voortgezet en waar mogelijk uitgebreid. Warm Rotterdam pleit daarnaast voor het opzetten van een stedelijke adviesraad van ervaringsdeskundigen. De gemeente staat open voor dit idee en wil hierover verder in gesprek. Deze raad zou aanvullend moeten functioneren op de bestaande wijkgerichte armoedeplatforms.

De gemeente erkent dat informatie over hulp en ondersteuning bij geldzorgen niet altijd de juiste inwoners bereikt. Om dat te verbeteren, wordt vanaf dit jaar extra ingezet op zichtbaarheid in de wijken. Ambtenaren trekken actief de buurt in en gaan in gesprek met Rotterdammers, onder het motto: ‘Wist je dat je bij de gemeente terecht kunt voor advies en hulp wanneer je geldzorgen hebt?’ Daarbij wordt de samenwerking gezocht met informele netwerken, zoals armoedeplatforms en bewonersinitiatieven. In deze netwerken is vaak meer vertrouwen bij bewoners dan bij de gemeente zelf. De gemeente wil hen beter ondersteunen, onder meer met begrijpelijke informatie, presentaties, en via het online platform Geldzorgen. Ook de inhoud van deze website en de nieuwsbrief voor professionals wordt aangepast, zodat deze duidelijker en praktischer wordt.

De armoedeplatforms zijn volgens de gemeente belangrijk in het bieden van laagdrempelige hulp. Ze maken deel uit van de welzijnsopdracht en worden gecoördineerd door de welzijnspartijen. De komende tijd wordt verkend hoe hun werking verbeterd kan worden. Daarbij kijkt de gemeente onder andere naar mogelijkheden voor kennisdeling tussen de platforms, ondersteuning bij subsidies en versterking van het netwerk. Ook het betrekken van vrijwilligers krijgt aandacht. De gemeente wijst op het bestaan van vrijwilligerscoördinatoren binnen de welzijnsorganisaties, het online platform Zorgzaam010 en acht fysieke steunpunten in de stad. Via deze wegen kunnen vrijwilligers hulp krijgen bij ontwikkeling, scholing en aansluiting bij initiatieven in de wijk.

In beide adviezen wordt gepleit voor meerjarige financiering en het verminderen van versnippering in subsidies. De gemeente onderzoekt nu de mogelijkheid om één gezamenlijke subsidieregeling voor de sociale basis op te zetten. Deze regeling zou bestaande potjes en voorwaarden moeten bundelen, zodat er meer overzicht en voorspelbaarheid komt voor partijen in de stad. Voor de zomer van 2025 wordt hierover een nota met uitgangspunten verwacht. Daarnaast is het subsidieplafond voor kleine wijkinitiatieven verhoogd, en is sinds 2024 ook tweejarige financiering mogelijk voor projecten binnen de regeling ‘Samen sterk tegen armoede en schulden’.

5 gedachten over “ERVARINGSDESKUNDIGEN BIJ AANPAK ARMOEDE ROTTERDAM

  1. Mooi initiatief om ervaringsdeskundigen in te zetten voor dit soort initiatieven.
    Tevens snijd het mes aan twee kanten.
    De ‘klanten’ kunnen op hetzelfde niveau praten en begrip voor elkaar tonen omdat ze in dezelfde situatie verkeerden.
    Aan de andere kant kunnen deze ‘deskundigen’ zoals Hans Kreuger wat terugdoen voor de maatschappij.

  2. En wat heeft deze zwarte mevrouw gedaan voor Rotterdam??? Helemaal niks! Er zouden honderden beelden moeten staan van blanke arbeiders, welke met bloed en zweet deze stad hebben gebouwd.
    En je zou als blanke man wel gestoord zijn, om dat ooit nog eens te doen!

    1. Idd , Biekmann en co kunnen alleen maar klagen over wat “misschien” hun voorouders 200 jaar geleden hebben meegemaakt ………..

      1. @Jan
        Het zal tijd worden om ook haar familiestamboom te onderzoeken.
        Heel wat (vermeende) nakomelingen van slavernij hebben er ook een flinke duit aan overgehouden. Heel wat zwarte ondernemers hebben aardig wat landgenoten verhandeld voor spiegeltjes, kraaltjes en flessen Schiedamse jenever.
        Kortom; zowel een heel kleine groep witte alswel een groep zwarte zijn rijk geworden door de slavernij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *