ROTTERDAM– Het Openbaar Ministerie heeft een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar geëist tegen een 74-jarige man uit Barendrecht. De man wordt ervan verdacht dat hij het dodelijke Middel X heeft geleverd aan drie mensen die later zelf uit het leven stapten. Het middel werd door hem actief verspreid, in de wetenschap dat de gevolgen ervan ernstig en onomkeerbaar zouden zijn.
Uit het onderzoek komt naar voren dat de verdachte niet alleen het middel aanbood, maar zijn werkwijze ook afschermde met zorgvuldige instructies. In correspondentie met zijn afnemers liet hij weten dat hij zich bewust was van de strafbaarheid van zijn handelen. Hij gaf aanwijzingen om betalingen als ‘boek’ te vermommen en spoorde zijn klanten aan om direct na ontvangst van het pakketje alle onderlinge communicatie te wissen. Daarmee probeerde hij onder de radar te blijven en controle te houden over het contact.
Tijdens de zitting ging de officier van justitie uitgebreid in op de bredere context van het onderwerp. Het debat over het recht op een vrijwillig gekozen levenseinde is volgens haar levendig en actueel. Toch maakte zij duidelijk dat de rechtbank niet de plek is om die discussie te voeren. ‘De wet stelt duidelijk dat hulp bij zelfdoding strafbaar is’, aldus de officier. ‘Deze zaak gaat over iemand die bewust tegen die wet in handelde. Wat mensen vinden over het recht op zelfbeschikking is onderwerp van maatschappelijk en politiek gesprek, maar het strafrecht houdt zich aan wat nu is toegestaan en wat niet.’
De aanklager wees ook op het verholen karakter van de handelingen van de verdachte. Hij werkte met omwegen, gebruikte codetaal in financiële transacties en gaf expliciete aanwijzingen om sporen te wissen. ‘Het is duidelijk dat hij wist dat wat hij deed, niet mocht. Toch ging hij door en daarbij zijn mensen overleden’, stelt de officier.
Toch wordt niet de maximale straf geëist. Het OM houdt rekening met enkele persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Zo heeft de man geen strafblad en is hij inmiddels op gevorderde leeftijd. Daarnaast is hij volgens deskundigen psychisch kwetsbaar. Deze elementen wegen mee in het besluit om geen onvoorwaardelijke celstraf te eisen, maar een taakstraf gecombineerd met een voorwaardelijke gevangenisstraf en een proeftijd van 2 jaar.
De zaak heeft bij nabestaanden diepe sporen nagelaten. Tijdens de zitting werd duidelijk dat de gevolgen van de levering van Middel X verder reiken dan de personen die het middel innamen. Familieleden en vrienden blijven achter met vragen, verdriet en vaak schuldgevoelens.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Hulp nodig?
Heeft u zelf gedachten over zelfdoding of maakt u zich zorgen over iemand in uw omgeving? U staat er niet alleen voor. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 0800-0113. Er is dag en nacht iemand beschikbaar voor een vertrouwelijk gesprek.