VLAARDINGEN- De fractie Heel de Stad (HdS) in de Vlaardingse gemeenteraad eist volledige openheid van burgemeester Bert Wijbenga (VVD) over de totstandkoming van de controversiële 1-aprilactie rondom café MES. De partij stelt scherpe vragen over de gang van zaken, mogelijke misleiding van de gemeenteraad en de gevolgen voor inwoners en nabestaanden van steekgeweld. Wijbenga heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op de vragen. Ondertussen wordt bekeken of er juridische stappen volgen.
HdS wil weten wie er betrokken waren bij het bedenken van de actie en welke adviezen daarbij zijn gegeven. Daarnaast vraagt de partij om inzage in alle communicatie rondom de campagne, van de eerste brainstorm tot de nasleep van de ophef. Ook wordt geëist dat de burgemeester verantwoording aflegt in een openbare raadsvergadering.
Een ander punt van zorg is het spreekverbod dat de gemeente zou hebben oplegd aan een topambtenaar. HdS vraagt op welke juridische basis dit is gebeurd en of dit in strijd is met de Gemeentewet en de Wet openbaarheid van bestuur. Ook wil de partij weten waarom de burgemeester op vragen van een raadslid beweerde dat hij de zaak nog moest ‘uitzoeken’, terwijl hij volgens HdS al volledig op de hoogte was van de brief en het communicatieverbod.
Volgens HdS heeft de gemeente meerdere media, waaronder AD, NOS en RTL, stelselmatig onjuist geïnformeerd over de aard van de actie. Journalisten en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) spreken van bewuste misleiding en ondermijning van de pers. De partij vraagt hoe de burgemeester de relatie met de media wil herstellen.
Ook inwoners uiten massaal hun woede over de actie. HdS verwijst naar duizenden reacties van burgers die zich verraden voelen en oproepen tot disciplinaire maatregelen tegen de verantwoordelijken. Extra gevoelig ligt de kwestie bij de ouders van de recent doodgestoken Joni (13), die een advocaat in de arm hebben genomen. HdS vraagt of de burgemeester bereid is om met hen in gesprek te gaan en openlijk excuses aan te bieden.
Daarnaast wil de partij weten waarom de gemeente heeft nagelaten om vooraf de gemeenteraad te informeren en waarom belastinggeld is gebruikt voor een actie die volgens velen het vertrouwen in het bestuur heeft geschaad. HdS vraagt of de burgemeester kan aantonen dat de betrokken ondernemer vooraf vrijwillig en goed geïnformeerd akkoord ging met deelname aan de actie.
Tot slot stelt de partij dat deze affaire tekenend is voor de groeiende kloof tussen bestuur en burger. In plaats van vertrouwen in de gemeente te herstellen, zou de actie juist het tegenovergestelde hebben bereikt. HdS vraagt of de burgemeester bereid is een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de communicatie, juridische toelaatbaarheid en morele gevolgen van de actie.