SCHIEDAM- Morgen wordt in de Westvest90 kerk eindelijk het langverwachte onderzoek gepresenteerd naar de Schiedams-Surinaamse familie Pichot, een invloedrijke bestuurdersfamilie uit de 18e eeuw die volgens eerdere beweringen betrokken zou zijn geweest bij de plantage-economie van Suriname. Wethouder Anouscka Biekman (D66) heeft dit onderwerp vaker aangekaart, en het onderzoek moet nu definitief duidelijkheid bieden over de vermeende banden van de familie met de slavernij en mogelijk zelfs aantonen dat Schiedam daarmee alsnog – eerder gepresenteerd ‘bewijs’ heeft geen overtuigende waarde gehad – een slavernijverleden kan worden aangewreven. Een hele klus, want een stad heeft pas echt een slavernijverleden wanneer de hele stad destijds op grote schaal economisch heeft geprofiteerd van de slavernijpraktijken, en dat alles door één familie…
Tijdens de bijeenkomst zullen de conclusies van het onderzoek worden gepresenteerd door historisch onderzoeker Jean Jacques Vrij. De eerste grote vraag is of het onderzoek harde bewijzen zal leveren voor de betrokkenheid van de bewuste familie Pichot bij de Surinaamse slavernij. Momenteel is het nog onduidelijk of er documenten zoals archiefstukken, brieven, contracten of eigendomspapieren zijn die de banden van de familie met plantages in Suriname aantonen. Ook is het nog niet bewezen of de familie daadwerkelijk plantages bezat en slavernij toepaste op deze plantages.
Een belangrijk punt van onderzoek is hoe de invloed van de familie Pichot in Schiedam zelf wordt gepresenteerd in relatie tot de transatlantische slavernij. Heeft de welvaart die de familie verkreeg uit de plantage-eigendommen in Suriname de lokale economie van Schiedam beïnvloed? Was de familie Pichot direct betrokken bij slavernijpraktijken, of was hun betrokkenheid meer indirect, bijvoorbeeld via investeringen? Is er bewijs dat de familie actief deelnam aan de handel in slaven, of profiteerde men enkel van het systeem van slavernij?
Daarnaast moet het onderzoek antwoord geven op de vraag of de welvaart van de familie daadwerkelijk voortkwam uit slavernij, of dat deze meer het gevolg was van secundaire invloeden zoals financiële investeringen. Daarnaast is er het grotere plaatje van de Nederlandse slavernijgeschiedenis en de plaats van de familie Pichot daarin.
Eerder onderzoek door de stadsarchivaris in 2018 bracht geen bewijs aan het licht voor Schiedamse betrokkenheid bij de slavernij, zoals bijvoorbeeld handelaren of scheepsbouwers die profiteerden van slavernij. Ook de jeneverindustrie, die recent nog werd gesuggereerd als mogelijk betrokken sector (tijdens een symposium van het Jenevermuseum), lijkt nog altijd buiten de verdenkingen te vallen.
Met deze presentatie beoogt de wethouder de discussie over het vermeende slavernijverleden van Schiedam van een solide fundament te voorzien door concreet bewijsmateriaal aan te dragen. Het is vooralsnog onduidelijk of het onderzoek vervolgens ook zal worden gepubliceerd. Indien dit het geval is, blijft het risico bestaan dat kritische geesten de bevindingen eenvoudig kunnen weerleggen, zoals tot op heden met eerder gepresenteerd ‘bewijsmateriaal’ ook is gebeurd. Het is alleen de vraag wie die weerleggende taak op zich zal nemen, aangezien de vertegenwoordigers van het politiek correcte journaille zich hier waarschijnlijk niet aan durven wagen.
Als Adam Eva niet met een sukkerbiete veur de kont had gesleugen , hadden we al dit gezeik niet aan hoeven te horen . Holadié , Holadió ! ……………………..
Gossie toch, gaan de figuren die het slavernijverleden ontkennen daartoe nu dan een eigen criterium hanteren? Om dan daar de kennelijk keiharde harde feiten aan te toetsen en waarmee men dus die feiten, die voor een ieder momenteel eenvoudig zijn te vinden, erkent?
Hoe dom kun je met je ontkenningen zijn?
Nou J & J, kom op met jullie vuilspuiterij….
@ Kreuger , nou nee , ik verlaag me niet tot het niveau van jouw soort ……………
@kreuger
Ga zelf eens de naam Pichot bekijen op internet.
Daaruit blijkt dat het een oorspronkelijke Franse familie is. Deze lui hadden in Suriname inderdaad plantages. Maar vele slaven die er waren zijn vrijgekocht door de familie Pichot voor hele forse bedragen.
Een beetje het verhaal van jouw bloedverwant Schindler waar een film over is gemaakt.
@ Jaap , Schindler was appie kim daarentegen is die Kreuger mesjogge ………………
Nou nou, geweldige ‘overwinning’ voor juffertje Biekman.
Toevallig is er (vermoedelijk) één familie die iets te maken zou kunnen hebben met vermeende slavernijverleden.
Op deze aanname baseert zij dat een hele blanke gemeenschap van de stad Schiedam schuldig zou zijn aan slavernij. Dat vind ik een racistische veronderstelling. Als een blanke Schiedammer zou verkondigen dat alle Marokkanen crimineel en moslims terroristen zouden zijn omdat er een paar crimineel en terrorist zijn, zijn de aardappelen gaar.
Laat die Biekman eerst onderzoek doen naar hoe de slechte blanken aan de slaven kwamen. Er was geen blanke die het oerwoud inging om slaven te vangen, dat deden de zwarte stammen die oorlog hadden met andere stammen. In ruil voor een slaaf kregen deze alcohol, spiegeltjes en kralen. Ene familie Akwasi is daar rijk van geworden en het is niet alleen bij die familie gebleven.
Dat zegt Biekman beschuldigt helemaal niemand, maar jij schuift eerst altijd iemand iets in de schoenen om daar dan vervolgens te reageren op je eigen leugen of perverse fantasie.
@Hermit alias Sodenkamp.
Heb je weer teveel vuurwater gedronken?
Moet je niet doen, dan werken je medicijnen (mirtazapine) niet goed tegen je depressies en krijg je ook meer waanideeën over het verleden.
ha ha ha, dat wordt weer gewoon een verzameling onbenulligheden. Een documentje hier en daar. Er is geen grote rijkdom vergaard waar alle Schiedammers van die tijd massaal van hebben geprofiteerd. Of is die bitter armoede van Zwart Nazareth pas daarna ontstaan?
Eindelijk hard bewijs !!! He he , Poe poe , Nou nou , dat was me wel even wat hoor . Bijna heel Schiedam trilde onderhand op zijn grondvesten ……………… 🥱🥱🥱
Gisteren bij toeval beland bij de presentatie van het onderzoek .
Iemand geweest?
Ik kom niet uit Schiedam geen idee waar het over ging en door de slechte presentatie, geluid ( dhr Vrij was niet te verstaan )en beeldvorming , was het geheel moeilijk te volgen
Nu na wat research over deze kwestie begrijp ik dat dit onderzoek een behoorlijke staart heeft.
Wat een vertoning voor wellicht 20/25 (waaronder de organisatie) aanwezigen. ( waar waren al die Schiedamse slavernij nabestaanden?)
Het geheel werd afgesloten met applaus voor de onderzoeker, organisatie, bosjes bloemen, koffie en thee.
Uit respect moest ik blijven zitten, na het applaus ben ik snel weggegaan.
Wat een poppenkast! was mijn gedachte, ( nog onwetend ) zat er toch niet ver naast.
Verder alle lof voor het oude Schiedam, prachtig cultureel stadje🤩😉
@ Ella , dat probleem hebben anderen ook , dhr Vrij is zeg maar nooit te verstaan …………….
@Ella
Duidelijk weer een heel klein groepje andersdenkenden (20/25 man vrouw) die de hele boel loopt op te naaien en net zolang blijft etteren totdat ze hun zin krijgen.
Naar ik begrijp waren er ook minimaal nakomelingen van vermeende slaven aanwezig.
De meeste vermeende Schiedamse inwoners met een donkere huidskleur zijn het gezeik van juffertje Simons geheel zat. Zij drijft het op de spits en veroorzaakt juist tweespalt.
Je vergeet Akwasi Jaap, die naam kon je toch ook onthouden?
@ Kreuger , nee joh , die Akwasietje is weer een ander verhaaltje , die is van de afdeling kopschoppertjes ……………