ROTTERDAM– De gemeenteraad van Rotterdam staat op het punt om nieuwe Vuistregels voor het Bouwen goed te keuren, met een sterke nadruk op duurzaamheid. Hoewel deze regels bedoeld zijn om bij te dragen aan de stad door klimaat, energie, circulariteit, biodiversiteit en milieu centraal te stellen, staat de invoering van deze regels onder flinke druk vanwege de groeiende woningnood.
De huidige Vuistregels voor het Bouwen, die voornamelijk gericht zijn op ruimtelijke aspecten, zouden verouderd zijn en onvoldoende richting bieden voor duurzame stadsontwikkeling, vindt althans het Rotterdamse stadsbestuur (Leefbaar, VVD, D66 en Denk). Een update zou nodig om de stad ’toekomstbestendig’ te maken.
De nieuwe Vuistregels, die duurzaamheid zwaar laten meewegen, lijkt veel bouwprojecten in de weg te staan en de groeiende woningnood in de stad verder te verergeren. Recent is duidelijk geworden dat de popconcerten in De Kuip voor 11,8 miljoen zijn afgekocht, niet zozeer vanweg mogelijke geluidshinder, maar omdat de beoogde woningbouw teveel isolatie (door middel van beton) zou vergen, wat in strijd is met het volledig fictieve C02 ‘probleem’. De strikte eisen op het gebied van klimaat, energie, circulariteit, biodiversiteit en milieuaspecten maken het moeilijker en duurder om bouwprojecten te realiseren.
Tijdens het bouwproces moet op meerdere momenten worden getoetst of de ambities worden nageleefd of zelfs verbeterd ten opzichte van het originele plan. Dit continue monitoringsproces voegt extra complexiteit en kosten toe aan het bouwproces, hetgeen voor veel projecten een struikelblok blijkt te zijn.
Daarnaast is er het nieuwe Kabinet. Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) hebben na 6 maanden onderhandelen een akkoord bereikt. De wooncrisis wordt topprioriteit en gezien als een grondwettelijke verplichting. De nieuwe minister van Volkshuisvesting moet zorgen voor minimaal 100.000 nieuwbouwwoningen per jaar. Stimulansen voor bouw zijn: geen extra nationale duurzaamheidsregels en toekomstbestendige bouw die rekening houdt met omgeving en kwaliteit.
Conclusie
Met de nieuwe Vuistregels voor het Bouwen wil Rotterdam investeren in een duurzame toekomst, maar de introductie van deze regels roept de vraag op of ze de huidige woningnood en de dringende behoefte aan snelle woningbouwprojecten onwenselijk zullen beïnvloeden.