SCHIEDAM- Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 24-jarige Denzel G. en de 24-jarige Marokkaan Aboubakr A. ervan dat zij de handlangers zijn geweest van de 64-jarige Vlaming Johnny de N., die samen met een of meer anderen, vanuit Schiedam en het Belgische Waregem, begin dit jaar een grote hoeveelheid cocaïne Nederland heeft binnengesmokkeld via de Maasvlakte. Het gaat om een totaal van 174,65 kilogram cocaïne, die in de periode van 7 tot en met 12 januari werd ingevoerd. Volgens het OM hebben G. en A. de rol van drugsuithalers gespeeld, die de container met de drugs moesten ophalen en afleveren.
De N. zit momenteel vast in de penitentiaire inrichting Dordrecht, die voorheen bekend stond als de Dordtse poorten. Denzel G. wordt vastgehouden in de Penitentiaire Inrichting (PI) Krimpen aan den IJssel. Aboubakr A. bevindt zich in een cel van de Dienst Justitiële Inrichtingen te Rotterdam-Hoogvliet.
Het OM beschuldigt alle drie de verdachten ervan dat zij hebben meegewerkt aan het drugstransport door informatie, vervoer en betaalmiddelen te verschaffen aan hun mededader(s), die op de hoogte waren of hadden moeten zijn dat deze voor een misdrijf zouden worden aangewend. Ook zouden zij contact hebben onderhouden met één of meer mededader(s) en gegevens, afspraken en instructies hebben gedeeld over het afleveren en ophalen van de container met drugs. De cocaïne werd onderschept op de APM2-terminale aan de Europaweg, waar het verstopt was tussen een lading kinderwagens. De verdachten zouden samen met anderen een valse pin- en/of TAR-code hebben gebruikt om de container van het terrein te verwijderen. De N. wordt daarnaast ook verdacht van het invoeren van cocaïne via de Maasvlakte in de periode van 16 november tot en met 19 december 2022. Hij deed zich voor als vrachtwagenchauffeur en haalde containers op bij de ECT Terminal, waar hij telefonisch contact mee had. Op 16 november 2022 bracht hij een container naar het haventerrein, waarin zich een of meer van zijn medeverdachten bevonden. Het doel was dit keer een container druiven, waarin ook de drugs waren verborgen.
De straf voor deze verdachten hangt af van de omstandigheden van het geval en het oordeel van de rechter, maar volgens de Nederlandse wet staat op drugssmokkel een maximale straf van 12 jaar gevangenisstraf of een boete van maximaal 82.000 euro. Dit geldt voor de handel, import en export van drugs uit lijst I, waar cocaïne onder valt. Voor drugs uit lijst II, zoals hasj of wiet, zijn de straffen lager. Voor persoonlijk gebruik is bij softdrugs maximaal een halve gram toegestaan.
De hoogte van de straf hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de overtreding, de omstandigheden, de leeftijd en het verleden van de overtreder, en de categorie van het strafbare feit. De rechter bepaalt, op aanwijzing van de officier van justitie, de hoogte van de uiteindelijke straf, rekening houdend met eventuele eerdere overtredingen en persoonlijke omstandigheden.