ROTTERDAM– Tijdens de afgelopen jaarwisseling in Rotterdam-Hillesluis, vooral rondom de Riederlaan, heeft de gemeente alle mogelijke middelen ingezet om de openbare orde te handhaven. Toch waren er confrontaties waarbij politie en hulpdiensten gevaarlijke situaties ervoeren. Dat alles wordt duidelijk uit de woorden van burgemeester Carola Schouten (CU). Voor de komende jaarwisseling wordt veel verwacht van een digitale meldplicht voor tuig, maar dit verkeerd nog een experimentele fase.
Ondanks de omvangrijke inzet en de vele genomen maatregelen bleef de Riederlaan een probleemgebied tijdens de jaarwisseling, met verstoringen en schade als gevolg. De gemeente zal de komende periode evalueren welke extra acties nodig zijn om de situatie structureel te verbeteren. Bewoners worden aangemoedigd om signalen en ervaringen te delen, zodat toekomstige maatregelen beter kunnen aansluiten op de behoeften van de wijk.
De Riederlaan was vooraf als hotspot geïdentificeerd, een gebied met verhoogde risico’s op verstoringen. Om escalaties te voorkomen, zijn extra politie-eenheden ingezet, waaronder de Mobiele Eenheid. Het gebied werd vooraf uitgebreid geïnspecteerd, waarbij brandbare objecten werden verwijderd. Gedurende de nacht zijn meerdere keren brandende objecten verwijderd en kwamen politieagenten onder vuur van zwaar vuurwerk te staan. Om toezicht te versterken en incidenten snel in beeld te krijgen, functioneerden alle vaste camera’s in Hillesluis tijdens de jaarwisseling. Op verzoek van de politie werd vlak voor de jaarwisseling een extra mobiele camera-unit (MCU-Light) geplaatst in de Donkerslootstraat-Vlasakkerstraat. Toen bleek dat deze niet functioneerde, werd de storing onmiddellijk verholpen, waardoor de camera alsnog operationeel was op oudjaarsnacht. Alle andere camera’s in de wijk bleven zonder problemen functioneren in de aanloop naar en tijdens de jaarwisseling.
Om verstoringen te voorkomen, beschikt de burgemeester over verschillende mogelijkheden om de openbare orde te beschermen en herstellen. Twee van deze instrumenten, het gebiedsverbod en de meldplicht, zijn specifiek gericht op ‘jongeren’ die structureel overlast veroorzaken. Wanneer sprake is van terugkerende problemen in de openbare ruimte, kan een gebiedsverbod worden opgelegd, waarbij lastpakken voor maximaal 3 maanden de toegang wordt ontzegd tot een gebied binnen Rotterdam. De omvang van dit verbod wordt per situatie bepaald en kan variëren van een enkele straat tot de hele gemeente.
Daarnaast kan een meldplicht worden opgelegd, waarbij een individu zich op vastgestelde momenten op een aangewezen locatie, zoals een politiebureau, moet melden. In veel gevallen worden beide maatregelen gecombineerd. De gemeente Rotterdam neemt bovendien deel aan een pilot waarbij een digitale meldplicht wordt ontwikkeld, wat op termijn moet zorgen voor efficiëntere controle zonder extra politiecapaciteit op politiebureaus. In eerdere jaren zijn kortdurende gebiedsverboden toegepast rondom de jaarwisseling, zoals van 30 december tot 1 januari, om escalatie te voorkomen. Deze maatregelen moeten worden afgewogen tegen de beschikbaarheid van politiemensen, aangezien agenten die meldplichtigen ontvangen niet tegelijkertijd buiten toezicht kunnen houden.