ROTTERDAM- De 32-jarige Sunny L. uit Hoogvliet is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 dagen, waarvan 97 dagen voorwaardelijk, voor het langdurig lastigvallen van zijn ex-vriendin. De opgelegde straf wijkt op enkele belangrijke punten af van de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM had eveneens 150 dagen geëist, maar wilde dat 98 dagen daarvan voorwaardelijk zouden zijn. Bovendien had de officier van justitie verzocht om een 3-jarig contact- en locatieverbod met elektronisch toezicht. De rechtbank vindt een kortere termijn passender en beperkte de duur van het gebieds- en contactverbod tot zes maanden. Ook wijst de rechtbank elektronische controle via enkelband bij de maatregel af, omdat dit wettelijk niet is toegestaan. Het bijbehorende toezicht mag wél elektronisch worden uitgevoerd in het kader van bijzondere voorwaarden.
De man, geboren in Rotterdam maar met Surinaams-Hindoestaanse roots, is veroordeeld voor vier strafbare feiten: belaging tussen september 2023 en oktober 2024, mishandeling op 3 november 2023, en twee doodsbedreigingen, in december 2023 en juli 2024. De rechtbank acht het wettig en overtuigend bewezen dat hij de (eveneens Surinaams-Hindoestaanse) vrouw op diverse manieren bleef benaderen ondanks haar herhaalde verzoeken met rust gelaten te worden. Zo stuurde hij haar berichten, zocht haar op bij haar werk, gebruikte een GPS-tracker en stuurde bloemen naar haar moeder.
L. heeft de vrouw ook bedreigd met de dood en haar met een autosleutel gekrast in het gezicht. Zijn verweer – dat er nog sprake was van een knipperlichtrelatie en dat de vrouw ook contact met hem zocht – wordt door de rechtbank verworpen. De rechtbank vindt dat L. doelbewust grenzen heeft overschreden, ook al was er tijdelijk nog wederzijds contact.
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat L. eerder is veroordeeld voor geweldsdelicten en dat er sprake is van een verhoogd risico op herhaling. Toch ziet de rechtbank aanleiding om niet het volledige strafvoorstel van het OM over te nemen. De bijzondere voorwaarden werden wél grotendeels opgelegd, zoals verplichte behandeling, een meldplicht bij de reclassering en toezicht met elektronische monitoring. Daarnaast moet L. een schadevergoeding van 2.500 euro betalen aan het slachtoffer, vanwege de emotionele schade die zij heeft geleden. Haar oorspronkelijke eis van 10.000 euro isgedeeltelijk toegewezen.
De rechtbank laat het voorarrest (53 dagen) volledig aftrekken van de onvoorwaardelijke straf, waardoor L. niet opnieuw naar de gevangenis hoeft. Wel blijft hij onder toezicht en gelden er strikte voorwaarden om herhaling te voorkomen.