De huidige gemeenteraad kan het stadsbestuur voortdurend controleren en daarmee ook vanuit de oppositie invloed uitoefenen op het beleid. Ook kan een gemeenteraad op elk gewenst moment wethouders naar huis sturen en burgemeesters dwingen tot aftreden.
Met het vaststellen van de ontwikkelagenda lokale democratie ‘actie op maat’ van de Vereniging van
Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben op 30 november alle gemeenten zich uitgesproken voor ‘de versterking van de lokale democratie’. De voorhoedegemeenten van Code Oranje kunnen mede om die reden rekenen op een ondersteuningsgroep waar ook deskundigen van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en de VNG een rol in spelen. Deze ondersteuningsgroep gaat onderzoeken of de ideeën en wensen van de gemeenten uitgevoerd kunnen worden.
Na de Tweede Kamerverkiezingen sluiten de landelijke politieke partijen een coalitieakkoord. Code
Oranje pleit ervoor om met de burgers een akkoord op te stellen gebaseerd op de kracht, de beweging en de ideeën in de samenleving en dit ook gedurende de regeerperiode door te zetten. Code Oranje streeft naar een ‘nationale agenda’ met initiatieven om deze co-democratie’ vorm te geven. De minister heeft de bereidheid uitgesproken om mee te denken over een dergelijke agenda en gaat samen met Code Oranje onderzoeken in welke vorm het ministerie kan bijdragen.