De gemeente Schiedam heeft een beleid om de Duizendknoop te bestrijden waar dat nodig is, maar dat is niet op elke plek het geval. Als de plant niet veel groeit en er geen werkzaamheden in de omgeving zijn, kan de gemeente ervoor kiezen om de plant met rust te laten. Het is namelijk nog niet mogelijk om de plant volledig uit te roeien, dus richt de gemeente zich op het beheersen en voorkomen van verdere verspreiding.
De Japanse Duizendknoop, die bijna niet te vernietigen is, is in april 2019 in West aangepakt door een gecertificeerd bedrijf dat gespecialiseerd is in het opsporen van conventionele explosieven (OCE). De rekening van deze klus in de Jan van Galenstraat staat op de lijst van uitgaven voor het opsporen en verwijderen van niet ontplofte explosieven in 2019. De experts op het gebied van bommen (kosten: 403,75 euro, exclusief BTW) zijn ingeschakeld voordat het slipdepot bij de Wiltonhaven werd heringericht.
De Japanse Duizendknoop is een zeer krachtige plant. Hij overwoekert de andere planten en struiken die er groeien. De plant kan via scheuren in de fundering huizen binnendringen en zelfs asfalt kapot maken. Er zijn geen insecten of schimmels die de plant als voedsel gebruiken (behalve voor de nectar), waardoor de plant geen natuurlijke vijanden heeft. Omdat er geen insecten op de plant leven, is een ondergroei die door de Japanse duizendknoop wordt overheerst voor vogels en kikkers totaal onaantrekkelijk.
Ok, een invasie in Nieuwland opgelost. Gemeente trots natuurlijk. Nu die andere invasies die de oorspronkelijke bewoners van Nieuwland verdrongen nog aanpakken……
Ik neem aan dat u gezien het tijdstip , aardig wat alcohol tot u heeft genomen maar u heeft wel een beetje gelijk hoor ………….