ROTTERDAM– Bij de weekmarkt op het Grote Visserijplein in Rotterdam-West duiken opnieuw bedelaars op. Een man met een kruk en een kartonnen beker mengde zich donderdag tussen het winkelende publiek. Dezelfde bedelaar is vaker gezien op de Afrikaandermarkt te Rotterdam-Zuid.
De gemeente roept bewoners en bezoekers op om geen geld te geven aan bedelaars. Volgens Rotterdam kan het geven van geld averechts werken: het houdt mensen op straat en trekt nieuwe bedelaars aan. Daarbij zou in sommige gevallen sprake zijn van georganiseerde bedelarij, waarbij mensen worden ingezet om geld op te halen dat uiteindelijk bij anderen terechtkomt.
De handhavers grepen 2 weken geleden nog in bij het Visserijplein. Toen werd een vrouw met hoofddoek weggestuurd van de markt nabij de Schiedamseweg, waar ze actief was tijdens de donderdagmarkt. Volgens de gemeente is het verbod op bedelen op specifieke locaties nodig om drukbezochte gebieden leefbaar te houden.
Het bedelverbod werd een aantal jaren geleden opnieuw ingevoerd onder leiding van Leefbaar Rotterdam, nadat een eerder stadsbestuur met de PvdA het verbod had afgeschaft. Raadslid Michel van Elck (Leefbaar Rotterdam) waarschuwde destijds al dat bedelaars zich niet alleen richten op winkelstraten, maar ook terrassen en markten opzoeken.
Tegelijkertijd klinkt er kritiek vanuit de oppositie. Zes partijen in de gemeenteraad – Volt, Bij1, ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de PvdA – vinden dat dak- en thuislozen in Rotterdam te vaak worden beboet. Sinds 2022 is het aantal uitgedeelde boetes met 63% toegenomen, blijkt uit de meest recente cijfers.
De gemeente wil dat hulpverlening altijd beschikbaar is voor mensen die op straat belanden door persoonlijke of sociale problemen. Via het motto ‘Geven helpt niet, melden wel’ worden Rotterdammers aangespoord om bedelaars niet financieel te steunen, maar meldingen te doen bij hulpinstanties of de gemeente.