‘AL MAANDEN OVERLAST MAROKKANEN BIJ STATION MAASSLUIS’
Uit onderzoek blijkt dat tenminste 85 procent van de Turkse jongens geen homo in hun vriendenkring willen. Ook Marokkaanse jongens en meisjes willen over het algemeen niets te maken hebben homoseksuelen; 84 procent van de jongens en 66 procent van de Marokkaanse meisjes wijzen homo's en lesbo's af. (Bron: GGD Rijnmond, november 2005).
De fietsenstalling in Maassluis is een erkend leerbedrijf dat stageplaatsen aanbied. Het opdoen van ervaring is een belangrijk en verplicht onderdeel van het beroepsonderwijs. Zonder de verplichte stage kan de opleiding niet worden afgemaakt. Afhankelijk van hun niveau moeten de leerlingen zo’n stageplek zelf regelen. Allochtone jongeren zijn relatief vaak werkloos. Als verklaring worden tal van factoren genoemd, uiteenlopend van een gebrek aan vaardigheden en netwerk tot vermeende discriminatie op de arbeidsmarkt. Een enkele werkgever erkent slechte ervaringen te hebben met allochtone stagiaires.MAASSLUIS- Na de verplichte sluiting van de fietsenstalling bij station Maassluis is er door groepen Marokkaanse jongens gevochten. Tijdens de controle, waarbij een handelsvoorraad drugs is gevonden in de stalling, ontstond buiten het gebouw een schermutseling tussen de jongens, waartegen de politie moest optreden. Ook later in het weekend zijn er nog ongeregeldheden rond het pand geweest.
Eigenaar Ahmed Ali Boustati vindt de vechtpartijen verklaarbaar. De Marokkanen zouden boos zijn dat de stalling is gesloten. Voor hen was het Stationsplein een verzamelpunt en de stalling een gelegenheid voor het kopen van drinken en sigaretten. Ook weet Ali Boustati te vertellen dat de jeugd al maanden voor grote overlast zorgt. “Hier bij de begraafplaats, volop jongens, bij de Jumbo , volop jongens. Bij het station is het echt een koffiehuis in het weekend”, aldus de uitbater van de stalling. Zo’n twee maanden geleden zou Ali Boustati hierover hebben geklaagd bij het gemeentebestuur.
Bij de integrale controle van vrijdagavond in de fietsenstalling van Ali Boustati zijn onder meer 9 kilo waterpijptabak aangetroffen en vijftien zakjes wiet en hasj, plus een boterhamzakje met hennep en een mes. Tegelijk lagen er ook bussen waarin ‘veel hennep’ zou zijn vervoerd. “We denken dat hier werd gehandeld in verdovende middelen”, zegt een woordvoerder van de gemeente Maassluis.