ROTTERDAM- Er zit nauwelijks verandering in het aantal daklozen dat buiten slaapt en overlast veroorzaakt in Rotterdam, ondanks de inspanningen van het Actieplan Buitenslapers. Dit blijkt uit de evaluatie van het actieplan, dat loopt tot 31 mei 2025. Hoewel de samenwerking tussen zorg- en veiligheidsorganisaties is verbeterd en veel acties zijn uitgevoerd, blijft de instroom van zwervers, waaronder veel EU-arbeidsmigranten, hoog. De Pauluskerk blijft gelden als een bron van de overlast.
Het actieplan, dat in 2024 werd gestart, had als doel de overlast op straat te verminderen en perspectief te bieden aan de doelgroep. Met 18 acties in zowel het zorg- als veiligheidsdomein zijn zouden wel positieve resultaten zijn geboekt, vindt de gemeente. Zo zijn meer mensen (terug) aan het werk gegaan of vrijwillig vertrokken naar hun land van herkomst. Ook is het verblijfsrecht van 92 mensen die overlast veroorzaakten, ingetrokken, waardoor zij Nederland moesten verlaten.
Uit de evaluatie blijkt evengoed dat de algehele overlast nauwelijks is afgenomen. Vooral rond de Pauluskerk in het centrum van de stad blijft de situatie problematisch. De kerk lijkt een aantrekkingspunt voor buitenslapers, wat zorgt voor extra druk op de dichtbevolkte en drukbezochte omgeving. Eerdere maatregelen zoals betere verlichting, extra toezicht en inzet van servicemedewerkers hebben nog niet tot de gewenste verbetering geleid, constateerdt de gemeente.
Een opvallende maatregel uit het actieplan is de EU-opvang aan de Volkelstraat. Deze opvang biedt plaats aan maximaal 60 niet-rechthebbende EU-arbeidsmigranten die bereid zijn mee te werken aan hun toekomst. De opvang zorgt voor rust en stabiliteit binnen de doelgroep en zou hebben bijgedragen aan een stijging van 37% in het aantal mensen dat weer aan het werk is gegaan. Ook blijken detoxtrajecten in deze opvang succesvoller dan elders, vermoedelijk door de rustige en veilige omgeving.
Wethouder Ronald Buijt (Leefbaar Rotterdam) kondigt aan de ingezette maatregelen voort te zetten en het zorgaanbod verder uit te breiden, vooral voor zorgmijdende buitenslapers. Ook wordt samen met het Openbaar Ministerie gekeken naar nieuwe mogelijkheden binnen het strafrecht om overlast verder te verminderen. Er wordt nergens vermeld welke maatregelen worden genomen tegen de decennialange overlast rond de Pauluskerk.