Het is moeilijk om bij de organisaties achter de smokkel te komen, vertelt mensensmokkel officier van justitie Mirjam Blom. “De mensen die zijn aangetroffen willen of durven meestal niet veel te vertellen over de achtergrond van hun reis.” De onderzoeken naar mensensmokkel zijn dan ook lastig, maar noodzakelijk. De toegenomen stijging heeft grote gevolgen voor de opsporingsdiensten, voor de transport- en ferrybedrijven, en niet in de laatste plaats voor de verstekelingen zelf. “We zien hen uit allerlei landen, van Irak tot Albanië, die onder erbarmelijke omstandigheden worden vervoerd”, vertelt Blom. “In één geval zaten dertien mensen tussen een partij rottend fruit. Maar we hebben ook gezien dat mensen in de keukenkastjes van een camper of in de kofferbak van een personenauto zaten. Mensonterende, soms levensgevaarlijke toestanden.” HOEK VAN HOLLAND- Het openbaar ministerie (OM) ziet een flinke stijging van het aantal mensensmokkelonderzoeken. Sinds het begin van dit jaar zijn er al tweeëndertig verdachten aangehouden voor mensensmokkel. De komende weken moeten negen van die verdachten voor het eerst op zitting verschijnen in de Rotterdamse en Dordtse rechtbank.
Vorig jaar werden in totaal twintig zaken van vermeende mensensmokkelaars bij het OM aangebracht, bijna net zoveel als in de twee jaren ervoor. In veel gevallen gaat het om mensen die via de Stena Line in Hoek van Holland proberen om Engeland te bereiken.
De Koninklijke Marechaussee (KMAR) en politie zetten in Hoek van Holland, de Rotterdamse haven en het Botlekgebied extra capaciteit in op het controleren van vrachtwagens, waarbij gebruik wordt gemaakt van migratiehonden en speciale apparatuur. Alle informatie over illegale migratie en mensensmokkel wordt onderzocht om deze te gebruiken in opsporingsonderzoeken door ofwel een speciaal politieteam dat zich onder meer bezighoudt met mensensmokkel (AVIM) of de teams migratiecriminaliteit van de KMar.
Bij het OM werken een in mensensmokkel gespecialiseerde officier van justitie en twee parketsecretarissen. Daarnaast wordt de samenwerking gezocht met private partijen, zoals ferrydiensten. Een campagne van Meld Misdaad Anoniem die begin dit jaar van start ging in de Rotterdamse Haven roept vrachtwagenchauffeurs die via de haven reizen op om mogelijke signalen van mensensmokkel te melden.