VLAARDINGEN- De politie in Vlaardingen heeft zaterdagavond opnieuw een verdachte aangehouden die betrokken was bij drugshandel in de Westwijk. Dit meldt een van de wijkagenten op zijn Instagram-account. Hij schrijft dat de aanhouding het resultaat is van ‘eerdere verstrekte informatie en vastlegging in ons systeem’. Volgens hem zijn er de afgelopen weken meerdere arrestaties verricht in de Westwijk in verband met overtreding van de Opiumwet.
De Westwijk is al langer een hotspot voor drugsdealers. In maart van dit jaar heeft de politie een grote actie gehouden waarbij diverse dealers werden opgepakt. Bij de actie werden onder andere harddrugs, telefoons en geld in beslag genomen. De dealers kregen niet alleen een strafrechtelijke vervolging, maar ook een bestuurlijke aanpak. Dat betekent dat ze een hoge boete kunnen krijgen, die kan oplopen tot 10.000 euro. De politie hoopt met deze aanpak de drugsoverlast in de Westwijk terug te dringen.
Een bestuurlijke aanpak houdt in dat het openbaar bestuur, met name de burgemeester, bevoegdheden kan inzetten om overtredingen van de Opiumwet te beëindigen en te voorkomen. De Opiumwet is de wet die de productie, handel en het bezit van drugs verbiedt. De burgemeester kan bijvoorbeeld een woning of een pand sluiten als daar drugs worden aangetroffen of als er sprake is van voorbereidingshandelingen voor het maken van drugs. Ook kan de burgemeester een gebiedsverbod, een huisverbod of een bestuurlijke boete opleggen aan personen die betrokken zijn bij drugscriminaliteit. Daarnaast kan de burgemeester gebruik maken van de Wet Bibob om te voorkomen dat criminele organisaties zich vestigen in de gemeente of misbruik maken van vergunningen of subsidies.
Een bestuurlijke aanpak is een aanvulling op de strafrechtelijke aanpak, die wordt uitgevoerd door de politie en het Openbaar Ministerie. De strafrechtelijke aanpak richt zich op het opsporen en vervolgen van de daders en het opleggen van straffen. De bestuurlijke aanpak richt zich op het herstellen en handhaven van de openbare orde en veiligheid. Door samen te werken kunnen het openbaar bestuur, de politie en het Openbaar Ministerie effectiever optreden tegen drugscriminaliteit en drugsoverlast.
Goed idee hoor een wijk vol sociale huurwoningen en open grenzen. Heeft die van de SP met die van de gristenunie al staan te janken? Deden ze ook bij die schuit met criminelen in de Voorhaven.
terug naar 10 miljoen inwoners, uiteraard volgens de oudste rechten .
Goh, en dat in zo’n nette buurt…..