WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

AANDACHT VOOR ARMOEDE ONDER JONGEREN ROTTERDAM

ROTTERDAM- De gemeenteraad van Rotterdam wil dat de positie wordt verbeterd van zelfstandig wonende jongeren tot 21 jaar, die niet kunnen terugvallen op de onderhoudsplicht van hun ouders. Deze jongeren blijken volgens de Update Minima-effectrapportage (MER) 2024 van het Nibud in alle onderzochte scenario’s (bijstand, minimumloon en studiefinanciering) niet rond te kunnen komen. Het college wordt verzocht om de behoeften van deze jongeren in kaart te brengen en hierover te rapporteren aan de raad.

Uit de MER blijkt dat deze jongeren, zelfs met aanvullende bijzondere bijstand, financieel niet kunnen overleven. Diverse gemeenten, zoals Arnhem, Helmond en Eindhoven, experimenteren met nieuwe aanpakken om armoede en schulden onder jongeren te verminderen, bijvoorbeeld door schuldaflossing via maatschappelijke tegenprestatie of het tijdelijk verstrekken van een basisinkomen.

De gemeenteraad van Rotterdam constateert dat zelfstandig wonende jongeren vaak tussen wal en schip vallen bij gemeentelijke regelingen en roept het college op om creatieve oplossingen te zoeken binnen het armoededomein. Hierbij wordt ook gekeken naar succesvolle initiatieven in andere gemeenten zoals Groningen, Venlo, Eindhoven, Arnhem en Helmond.

10 gedachten over “AANDACHT VOOR ARMOEDE ONDER JONGEREN ROTTERDAM

  1. Je ziet het, niet iedereen zou kinderen moeten kunnen krijgen, het blijft een dure hobby.

  2. Dit ligt echt aan de opvoeding.
    De hedentendaagse ‘jeugd’ is door en door verpest. Mogen en krijgen letterlijk alles.
    Op een verjaardag kan het niet op.
    Ze komen zelf met lijstjes aan met hele dure cadeaus die ze willen hebben en zelfs krijgen.
    Hoop uit de grond van mijn hart dat deze generatie hard op hun bek valt.

    1. @ Jaap , Ik waardeer het dat ik een gewone opvoeding heb gehad . Daarom ben ik blij dat ik gewoon iedere dag nog kan lopen en fietsen . Veel van mijn leeftijdgenoten en ook nog jonger kunnen dat niet meer , omdat ze van jongs af aan verwent zijn en daardoor gewend waren zich bijna altijd per scooter of bromfiets en later de auto te verplaatsen .

      1. @Jan.
        Een ‘normale’ fiets willen ze niet hebben.
        Tegenwoordig moet het een Fatbike zijn van een duur merk. Vroeger kreeg ik het afdankertje van mijn broer die hem weer van pa had gekregen. Blij en trots wat ik was.

        1. @ Jaap , de mensen weten de gewone dingen niet meer te waarderen . Het is tegenwoordig allemaal met bling-bling tegen elkaar op , terwijl het toch echt de gewone dingen zijn die het allemaal leuker maken . Ik ken mensen die van het geld barsten en een ding valt mij op , ze gaan allemaal steeds sjacherijniger kijken omdat ze meer en meer ontevreden zijn ondanks al hun bezittingen …………………..

  3. Ik zie tussen de regels een hoop frustratie over die afdankertjes en die ,, gewone ” opvoeding.

    1. @Lodewijck
      Knap door 2 woorden uit een reactie te halen en daardoor een oordeel te vellen over personen.
      Ben er juist sterk van geworden.
      Heb veel respect voor mijn ouders daardoor gekregen.

      Leerde met ‘weinig’ genoegen te nemen.
      Het belangrijkste was huiselijkheid, liefdevolle bemoeienis en leerzame opvoeding en voor iedereen stond de deur open. Had nooit een tekort aan liefde, kleding en zakgeld.
      Een 3e hands fiets betekend niet dat die slecht is. Mijn vader en broer waren er juist zuinig op, daar ze wisten dat ik die fiets later zou krijgen.
      Kreeg een goede opleiding, betaald door mijn ouders.
      Toen ik het leger inging had ik het gemakkelijk. Had geleerd om op eigen benen te staan en met weinig te kunnen leven.
      Als kind begrijp je dat niet meteen, maar later des te meer.
      Zeker dat mijn pa elk jaar voor hemzelf een nieuwe auto had, bleek achteraf van zijn bedrijf te zijn, maar dat zag ik toen niet.
      Na mijn 4 jarige diensttijd kon ik, met veel financiële hulp van mijn ouders, een mooi huis kopen. Zij wilden niet dat ik in.een premie A woning ging wonen.
      Niet dat mensen die gebruik van premie A maakten armoedig waren, maar het waren kwalitatief mindere huizen.
      Dat was hun huwelijkscadeau aan mij.
      Beter dan elk jaar een nwe fiets, later brommers en 10 gulden in je hand geduwd krijgen om een poosje op te rotten uit huis, omdat pa bezopen voor de tv hing met een peuk in zijn bek en ma als slavin en boksbal werd behandeld.
      Dat kwam bij ons niet voor. Bij jou wel Lodegeval?

    2. @ van Hier tot Ginder , ik zie tussen de regels door Herr Kreuger met zijn altijd gefrustreerde reacties ……………….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *