SCHIEDAM- Tot nu toe is in Schiedam nog nooit een zogenaamde blindganger, een onontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog, aangetroffen. Wel is door de gemeente Schiedam bij het Rijk een aanvraag ingediend voor 218.765,86 euro voor de vergoeding van de gemaakte kosten in 2022 voor het opsporen en ruimen van Ontplofbare Oorlogsresten. Dat roept vragen op bij het raadslid Serkan Kilickaya (GroenLinks): “Zijn er in de afgelopen jaren überhaupt nog bommen gevonden? En wat voor een bommen zijn dat dan? Duitse of Engelse?”
De kosten voor onderzoek naar niet gesprongen explosieven zijn hoog voor de gemeente Schiedam, omdat het vooral bij blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog gaat om een intensief onderzoek met speciale apparatuur.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie is vorig jaar in Nieuwland opgeroepen door de politie na het aantreffen van een verdacht voorwerp. Het vermoedelijk explosief werd gevonden aan de Laan van Spieringshoek. De EOD heeft het voorwerp onderzocht. Conclusie van de EOD: geen explosief.
Sinds de zomer van 2018 beschikt Schiedam over een (online)risicokaart waarop alle niet ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog staan vermeld. Deze kaart omvat het hele grondgebied van Schiedam, waarin de verdachte gebieden staan aangegeven.
Ja, en doe je dat onderzoek dan niet om te bezuinigen ? ????
Veiligheid mag wat kosten.
Wordt Schiedam niet bestuurd door blindgangers?