Nu kan de overheid informatieverzoeken nog weigeren door kortweg de reden van weigering te noemen, bijvoorbeeld: er staan persoonlijke meningen van ambtenaren in. In de nieuwe wet moet een ministerie of gemeente bij elke weigering expliciet uitleggen waarom het belang om de informatie geheim te houden, zwaarder weegt dan het recht op openbaarheid.
De Tweede Kamer heeft de initiatiefwet Wet Open Overheid aangenomen die werd ingediend door Linda Voortman (GroenLinks) en Steven van Weyenberg (D66). Op basis van deze wet krijgen burgers, journalisten en onderzoekers meer toegang tot informatie van de overheid. Daarnaast gaan overheden meer informatie uit zichzelf openbaar maken. De Wet Open Overheid moet in de plaats komen van de Wet Openbaar Bestuur (Wob).
Op dit moment zou onder andere de VNG namens Nederlandse gemeenten een flinke lobby voerde tegen de Wet Open Overheid. Ook zou de VNG van plan zijn om actief bij de Eerste Kamer te lobbyen tegen het wetsvoorstel. GroenLinks wil weten of de geruchten juist zijn en wat het Vlaardingse stadsbestuur vindt van die lobbyactiviteiten.
Zie ook: Wob-verzoek Schiedam door Kuzu en Ozturk.
PVV succesvol met Wob-verzoek Schiedam.
Gegevens panden vluchtelingen Schiedam openbaar.