WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

130 DAGEN CEL VOOR MISHANDELING EIGEN GEZIN IN SCHIEDAM-OOST

SCHIEDAM– De 50-jarige M. Y., uit Schiedam-Oost, is door de rechtbank veroordeeld tot 130 dagen gevangenisstraf, waarvan 33 dagen voorwaardelijk. De man met een Turks paspoort, heeft zijn vrouw en kinderen mishandeld en bedreigd met de dood. Aan de straf zijn bijzondere voorwaarden gekoppeld, zoals een verplichte meldplicht bij de reclassering, een ambulante behandeling en een locatieverbod.

De rechtbank acht bewezen dat de man op 17 juni 2024 tijdens een ruzie zijn vrouw bij de haren heeft vastgepakt, aan haar haren heeft getrokken en haar hoofd tegen een muur heeft gestoten. Tijdens hetzelfde incident bedreigde hij zijn vrouw en dochter met de woorden: ‘Ik ga jullie allemaal vermoorden. Ik ga een familietragedie veroorzaken’. Een jaar eerder, op 5 juli 2023, mishandelde hij zijn zoon en dochter. Hij beet zijn zoon in de hand, greep hem bij de keel en schouders en duwde hem tegen de grond. Zijn dochter sleurde hij over de vloer, sloeg haar meerdere keren en pakte haar hardhandig bij het hoofd vast.

De advocaat van Y. voerde aan dat de verklaringen van de dochter onbetrouwbaar zijn en niet als bewijs mochten dienen. Volgens de verdediging ontbrak ondersteuning vanuit andere bewijsmiddelen en was sprake van persoonlijke motieven achter de aangiftes. De rechtbank verwierp deze argumenten, omdat de verklaringen van de dochter consistent zijn en gesteund werden door andere bewijsmiddelen, zoals aangiftes, camerabeelden en verklaringen van politieagenten die de emotionele toestand van de slachtoffers beschreven.

De rechtbank wijst erop dat huiselijk geweld een ernstige inbreuk maakt op het gevoel van veiligheid in de thuissituatie. ‘Juist in een gezin moet men zich veilig en geborgen kunnen voelen’, stelde de rechter. De opgelegde straf bestaat uit 130 dagen cel, waarvan 33 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Deze proeftijd is bedoeld om de man te weerhouden van herhaling.

Daarnaast moet de man zich melden bij de reclassering en deelnemen aan een ambulante behandeling bij een forensische zorginstelling. De behandeling richt zich op boosheidsbeheersing, stressmanagement en het omgaan met conflicten. De reclassering gaf aan dat dwang noodzakelijk is, omdat Y. zijn verantwoordelijkheid blijft afschuiven en zich afwerend opstelt tegen hulpverlening.

Een extra maatregel is het locatieverbod: de man mag gedurende de proeftijd niet in de buurt van de woning van zijn dochter komen. Dit moet voorkomen dat hij opnieuw contact zoekt en verdere escalatie veroorzaakt.

Eén van de slachtoffers heeft een schadevergoeding van 2.500 euro gevorderd voor immateriële schade. De rechtbank verklaart dit deel van de vordering niet-ontvankelijk en oordeelt dat het een onevenredige belasting van het strafproces vormt. Het slachtoffer kan deze schadevergoeding nu bij de civiele rechter aanbrengen.

De rechtbank motiveert haar uitspraak door te verwijzen naar soortgelijke zaken, waarbij vergelijkbare straffen zijn opgelegd. De bijzondere voorwaarden, waaronder toezicht door de reclassering, zijn direct uitvoerbaar verklaard vanwege het risico op herhaling.

2 gedachten over “130 DAGEN CEL VOOR MISHANDELING EIGEN GEZIN IN SCHIEDAM-OOST

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *