WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

100 NIEUWE STOLPERSTEINE IN ROTTERDAM

ROTTERDAM- Deze maand zal Rotterdam het meest voorkomende oorlogsmonument in de stad, de struikelsteen, uitbreiden met 100 nieuwe exemplaren. De zogeheten Stolpersteine dienen als een stille herinnering aan de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit hun huizen werden weggevoerd door de Nationaal Socialisten.

Sinds de eerste plaatsing van 12 struikelstenen in 2010, heeft Rotterdam nu in totaal 845 van deze gedenktekens. De Burgemeester Meineszlaan in het Nieuwe Westen is opmerkelijk met 57 Stolpersteine, de straat met de meeste struikelstenen in de stad.

De Stolpersteine, of struikelstenen, zijn 10 bij 10 centimeter goudkleurige stenen ingebed in de trottoirs voor de huizen waar oorlogsslachtoffers ooit woonden. Elke steen draagt de naam, geboortedatum, datum van deportatie, en de datum en plaats van overlijden van een individueel slachtoffer. Hoewel voornamelijk geplaatst voor Joodse slachtoffers, vertegenwoordigen ze ook Roma, Sinti, homoseksuelen, en mensen met een beperking die vervolgd werden tijdens de oorlog.

Het Stolpersteine-project, opgezet door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, is bedoeld om voorbijgangers te laten ‘struikelen met hoofd en hart’ en een moment van reflectie te bieden over de oorlogsgevolgen. De eerste steen werd in 1992 door Demnig gelegd voor het stadhuis in Keulen, en sindsdien zijn de stenen verspreid over heel Europa.

De plaatsing van de stenen in Rotterdam wordt gecoördineerd door Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument. De stichting, vernoemd naar de havenloods van waaruit vele Joodse Rotterdammers werden gedeporteerd, ondersteunt aanvragen van nabestaanden, omwonenden of wijkinitiatieven. Met de hulp van de afdeling Stadsbeheer van de gemeente, worden de stenen zorgvuldig in de stoep geplaatst, vaak met aanpassingen aan de bestaande stoeptegels.

Eén gedachte over “100 NIEUWE STOLPERSTEINE IN ROTTERDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *